Hjärtpatient Veronica Hellberg Nilsson

Hmmmm….det där lät inte bra. Men det är väl något man får vänja sig vid.. 🙁

Nu har det gått några dagar och jag har sakta börjat vänja mig vid tanken på att jag har hjärtfel……(det där lät inte heller bra…).

Jag har länge misstänkt att allt inte har varit rätt ställt med lilla hjärtat, men jag har inte haft smärtor i bröstet så det har varit lätt att ignorera. När jag säger länge så menar jag många år. Det har dock blivit sämre det senaste 1,5 året.

Nu har jag i alla fall blivit diagnostiserad med förmaksflimmer och man har också nämnt att jag har lite spasmer i ett av kranskärlen….måste förstå mer vad det sistnämnda innebär, men jag har lite koll på det i alla fall.

Förmaksflimmer uppstår när de signaler som skickas från sinusknutan i höger förmak till övriga förmak och kammrar i hjärtat blir störda. Signaler skickas även från andra delar i hjärtat vilket gör att hjärtats förmak och kamrar inte samarbetar och slår i takt. Istället slår det i otakt och orsakar detta flimmer med rusningar då hjärtat går lite “crazy” genom att slå väldigt ojämnt med mycket hög puls utan anledning.

Jag kan känna när detta händer och det gör inte ont, utan det är mer ett obehag som går över om jag inte tänker på det. Dessa rusniningar kan pågå från några minuter till flera timmar. Tidigare tänkte jag på det de första minuterna sedan förtrände jag det, men när jag låg på sjukhuset så hade jag rusning som pågick i ca 7 timmar….gissa om det kändes lungt och skönt när det saktade ner 🙂

Efter att jag har fått diagnosen så har jag givetvis börjat tänka mer på det och la mer märke till när det hände, och det var ganska ofta. Från att jag fick reda på det så har jag noterat upp till 6 “attacker” om dagen och oftast har de varat runt någon halvtimmer eller så….eller har det bara varit inbillning 🙂

Andra som lider av samma fel kan ha smärtor, blir yr, få ångest osv….men inte jag. Det finns också de som inte känner av sina attacker. Hur mycket och ofta attackerna har kommit för mig vet jag inte eftersom jag har lärt mig att ignorera detta. Jag hade ett 24-timmars EKG på sjukhuset, men jag har inte fått se resultatet av det….och vet inte om jag vill eller behöver heller…

Varför har jag då detta förmaksfllimmer? Vet inte. Normalt är  man mycket äldre, i kombination med diabetes, högt blodtryck, förträngningar i kranskärlen eller något annat fel med hjärtat osv.

Jag är i övrigt fullt frisk, finns ingen förklaring till varför jag har förmaksflimmer och spasmer i kranskärlen. Funderingar finns på om det är typ medfött, ärftligt osv, då både min mamma och mormor har haft problem med hjärtat om ej samma problem. Detta får vi utreda vidare för att finna orsaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *