Höftproblem

Jag har haft lite strul med vänster höft ett tag. Har inte kunnat springa som jag vill osv.

Nu på semestern har det varit väldigt påtagligt då vi har gått mycket på dagarna när vi besökt Disney parkerna. Har inte sprungit särskilt mycket men haft ganska ont. Ja, tillräckligt ont för att vara tvungen att ta värktabletter för att kunna sova.

Första gången jag hade riktigt ont var runt jul och nyår förra året. Ja, ja, jag har dragits med det ett tag. Jag är väl inte typen som springer till läkaren om jag inte måste….på gott och ont.

Nu har vi planerat att springa ett Marathon i april så med smärtan jag har fått stå ut med under semester så var det i alla fall dags att uppsöka läkare, för att ha en sportslig chans att hinna träna inför Marathon i april.

Har inte full koll på hur detta med sjukvården funkar här, men jag chansade och letade upp en ortoped klinik i närheten och skickade dem ett mail. Fick en tid inom ett par arbetsdagar 🙂 . Kan meddela att det finns läkarkliniker av olika slag överallt, inga stora kliniker men många. Finns det ingen tid hos en så ringer man en annan.

Trampade iväg till kliniken och det var mycket folk där, men mest äldre så jag började fundera på vart jag hamnat. Fick i alla fall träffa läkaren som gjorde en snabb undersökning och konstaterade snabbt att han ville skicka mig till röntgen…..i samma lokaler 10 meter bort. Mycket effektivt!

Tillbaka till läkaren efter 10 minuter som berättade den goda nyheten att höftlederna såg bra ut, inget konstigt, YES!, men…..man hittade, vad de tror är, en “cysta” på bäckenet som man vill kolla upp. Allt detta tog runt 45 minuter….när hände det sist inom svensk sjukvård??! Den svenska sjukvården hade antagligen bara skickat mig till en sjukgymnast som i sin tur skickat hem mig med ett antal övning att utföra, med uppdrag att höra av mig igen om det inte blir bättre. Jag kan tillägga att jag inte har betalat en enda Euro än, det fixar försäkringsbolaget. Det motsvarar vår sjukförsäkring misstänker jag men här behöver du inte betala läkarbesöket heller.

Det som också är så annorlunda här är att man får själv ansvara för sina “journaler”. Jag fick kopior på mina röntgenplåtar i handen med “en remiss” eller instruktion till nästa instans. Nästa instans är en magnetröntgen. Så jag ger mig iväg till en klinik som genomför magnet röntgen, visar mina papper för att boka en tid. Nu verkar det vara lite svårare att hitta en tid, men vi letade på och kom fram till att det inte fanns någon tid förrän i December, vilket skulle  innebär att det skulle dröjer några veckor. Sköterskan ursäktar sig och springer iväg för att tala med en läkare, kommer tillbaka och säger att jag får en tid redan på lördag…..och det är onsdag när jag bokar tiden. Så från att inte ha en tid på flera veckor så har jag nu fått en tid inom några dagar!!. De verkar vara ivriga på att ta reda på vad denna “cysta” är för något och om det är det som orsakar mina problem…

Ja, ja, imorgon är det magnetröntgen som gäller. Kommer att bli en helt ny erfarenhet.

Spännande fortsättning följer……

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *