(Hem)språksundervisning på MIS

Idag var jag med på svenska skolföreningens på MIS möte på skolan. Blev inbjuden att delta då det är trevligt att träffa folk och lära känna andra svenska familjer. Svenska skolföreningen på MIS får bidrag från Skolverket för att hålla “hemspråksundervisning” här på skolan. Kan ju låta lite tokigt för oss om precis kommit från det svenska skolsystemet. För Amandas och Rebeccas del handlar det mer om att få träffa andra svenska barn och prata svenska. Ännu en gång blir jag påmind om denna nya internationella värld vi lever i, där familjer flyttar från land till land beroende på vart kontrakten finns. Ett antal av dessa svenska familjer på skolan har barn som aldrig har satt sin fot på en svensk skola, eller ens varit inskriven i det svenska skolsystemet. För dem blir ju denna “hemspråksundervisning” viktig på ett helt annat sätt, men även för de svenska barn som i tidig ålder har flyttat utomlands innan de börjat skolan i Sverige.

Idag får Amanda och Rebecca undervisning på engelska och jag trodde väl att de skulle få extra engelska undervisning innan de fick börja med tyskan, men icke, båda läser även tyska och i 6:an har Rebecca möjlighet att läsa ytterligare ett språk, om jag har förstått det hela rätt.

Igår beställde jag en miniräknare som Amanda ska ha i matten. Den verkar extremt avancerad (och dyr i inköp) och de ligger långt fram i matten, men Amanda kämpar på. Tempot på skolan är mycket högre här än vad vi alla är vana vid. Det är tufft, men än så länge känns det hanterbart. Jag är mycket imponerad av att både Amanda och Rebecca verkligen har tagit till sig detta med att så fort de kommer hem från skolan så är det läxor som ska göras…..utan tjat från min sida!!

Vi har valt att låta Amanda och Rebecca åka kommunalt med S-bahn och buss till skolan, många barn åker skolbuss, men då bor de så illa till att det inte går bussar eller så har de långt till S-bahn eller så har familjen möjlighet att lägga ut MASSOR med pengar för att få barnen fram och tillbaka från skolan om de inte lämnar och hämtar varje dag. Vi kollade vad det skulle kosta från vårt område och då landade priset på 1700€ per barn och år. För de pengarna kan vi göra en massa roligt, resa hem ett antal gånger, och de är faktiskt så pass stora att de klarar av att ta sig till skolan själva. Just nu tränar vi på att åka S-bahn och buss till och från skolan. Det innebär att jag åker med dem på morgonen och hämtar dem på eftermiddagen. När Amanda har kommit tillbaka från sin resa till Italien kommer barnen att kunna åka själva.

4 comments on (Hem)språksundervisning på MIS

  1. Verkar vara som en helt annan värld ni lever i.
    Sådant man mer sett på film.
    Så himla kul att få ta del av eran resa.
    Hälsa barnen å mannen ❤❤?

    1. Ja, kan inte riktigt förstå själv…. men det landar nog snart och då har vardagen kommit ifatt :).

  2. Det tuffar på för Leif. Jag tror att han har minst förändringar att anpassa sig till. Han har en ny roll, men han känner flera sedan tidigare. Han går till jobbet varje dag, precis som vanligt, men pratar mindre svenska än vad han brukar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *