Ingen vila ingen ro

Becca är hemma och är sjuk, en släng av halsfluss eller något. Halsont och lätt feber har hon i alla fall.

Man behöver ju sjukanmäla sina barn och eftersom det var första gången jag gjorde det så var man lite osäker på att man gjorde rätt då man fick tala in ett meddelande på en telefonsvarare. För att säkerställa att Rebeccas “homeroom teacher” också fick reda på det så skickade jag henne ett mail och meddelade att Rebecca var sjuk. I Sverige hade man säkert fått ett “Hälsa Rebecca att hon ska krya på sig”- svar. Hon missade dessutom en liten dagsutflykt som de skulle göra i området kring skolan.

Här var det andra visor…. Jag fick följande svar:

Hello,
Thank you for letting me know.  Rebecca should practice more of the maths
games – she seems very unsure of times tables.
Keep working on geography and maths vocabulary
I will attach some sheets which give a flavour of our trip today……….osv

Ja, det är väl så att om det är läxor varje dag (onsdagar är alltid läxfri) så missar man mycket om man är borta några dagar. Har man dessutom lektioner på ett språk som inte är ens modersmål, så blir det ju genast lite kämpigare.

Vi har med andra ord haft lite “home schooling” idag. Har väl gått sådär när man har feber och är lite trött. Vi gör så gott vi kan!!

Vet inte vad jag tycker om tempot/pressen/kraven etc. på skolan, men ingen har talat illa om skolan och alla elever är så nöjda när de har gått där ett tag och det är en högt rankad skola……är det detta system som det är fel på eller är det det svenska systemet som är lite bristfälligt? Det är en stor omställning att gå från den svenska skolan till en internationell skola i Tyskland, det kan jag lova!

Har inte blivit borttagen från föräldralistan från vår förra skola och fick av misstag ett veckomail under förra veckan där kunde jag läsa att de just fått sin första läxa. Det vågade jag knappt tala om för barnen för här var det läxa från dag ett, oavsett ny eller gammal elev.

Tro inte att barnen får klara sig bäst de vill, de får stöd i skolan (som måste kompletteras med mycket stöd från föräldrar hemma) och alla förstår att de inte har engelska som modersmål och att det tar ett tag att komma in i skolan, tempot och omställningen. De har lektioner i EAL (English as additional language) och de får Supervised studies (typ läxhjälp), där de kan få hjälp med uppgifter som de har svårt för att förstå. Dessa två ämnen är schemalagda varje vecka och lärarna kommunicerar sins emellan så gott de kan. Jag har absolut inga krav på prestation från mina barn den första terminen. Den pressen är de så duktiga på att sätta på sig själva, på got och ont.

 

2 comments on Ingen vila ingen ro

  1. Shit… Snacka om ingen rast ingen ro… Ja stooooor skillnad på tempo å skola måste jag säga. MEN hur ligger den svenska skolan i ranking jämfört med den tyska??? ??

    1. Det sägs ju att den svenska skolan inte ligger så bra till, men har inte kollat den fakta själv. På Münich Internationa School så fick alla som gick ut gymnasiet förra året avgångsbetyg i alla ämnen och då är det ju många som inte har engelska som modersmål. Läste häromdagen om att många “invandrare” i den svenska skolan inte lyckas få betyg nog att söka till gymnasiet. Kanske är det svårt att jämföra de förutsättningar som skolorna ger sina elever? Jag har faktiskt inte tillräckligt med vetskap för att kunna ge ett bra svar. Uppenbart är väl att man måste jobba hårt för att nå resultat och det gäller ju inte bara i skolan, det gäller jobb och även inom träning om man vill nå resultat (spring, spring, spring :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *