Rebecca har börjat i en ny klass

Jag nämnde för ett tag sedan att det skulle till lite förändringar för Rebecca så att hon får det lite lättare i skolan. Barnen fick genomgå Engelska tester innan skolan började just för att de skulle veta vilken nivå av Engelska som barnen hade. Vi hade i vår ansökan till skolan klassat Rebecca som nybörjare men skolan hade satt henne på en intermediate nivå utan att vi hade förstått det. Självklart har hon fått kämpa en del och inte förstått allt. Detta kröp fram när Rebecca var sjuk i ett par dagar och vi gjorde läxa tillsammans hemma. Rebecca har gjort det hon ska men inte alltid förstått varför och därför inte kunnat ta till sig av dessa kunskaper.

I den nya klassen kommer Rebecca att få mer stöd i Engelska så att det blir lite lättare för henne i skolan. I den nya klassen, 5C istället för 5B, finns hennes EAL- (English as additional language) lärare. Hon jobbar mer i 5C än vad hon gjorde i 5B. Rebecca har berättat att hon tror att det är fler tyska elever i 5C, men jag vet också att det går elever med engelska som modersmål i den klassen, så det är väl en blandning.

Barnen som har EAL lär sig samma saker som alla andra elever men på ett enklare sätt och de samlar dessa elever i mindre grupper. Detta gör att lärare kan följa elevens utveckling på ett annat sätt och anpassa undervisningen till eleven.

Att byta klass är väl ingen stor sak här eftersom runt en tredjedel av alla elever byts ut varje år. Familjer flyttar vidare och nya familjer flyttar in 🙂 . Rebecca kommer inte att ha kvar samma klasskompisar nästa år som hon har nu utan den grupperingen kommer att brytas upp och sättas samman på nytt med nyanlända elever nästa årskurs.

Nu håller vi tummarna för att Rebecca får upp farten i det engelska språket och att hon på ett lättare sätt kan ta sig genom den första terminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *