Fasching och karneval

Det firas Fasching här i Tyskland just nu. Det firas veckan innan Askonsdag men jag kan inte riktigt fullt ut förklara vad det är men det är någon slags karneval som pågår under en vecka eller så. I norra delarna av Tyskland kallas detta firande för “Karneval” och i södra delarna kallar man det “Fasching”. De kostymer man klär ut sig i skiljer sig från Halloween en hel del. Under Fasching ser temat ut att vara mer färgglatt och de mest traditionella kostymerna är gärna åt “clownhållet”. Som vi har semlan har tyskarna “Krapfen” som liknar våran fyllda vaniljbulle. Här är bullen ofta fylld med körsbärssylt, men vad jag har förstått så finns fler smaker.

Idag är det Rosenmontag, paraddagen, med långa parader genom de flesta städerna här i Tyskland. Imorgon måste herrarna hålla i slipsen för annars riskerar de att få den avklippt av någon dam….ja låter märkligt men sån är traditionen att på fettisdagen klipper damerna av slipsen på herrarna och just därför bär de slipsar som är gamla och fula och kan kasseras.

Just nu visar man karnevalen från Düsseldorf på TVn och många av de större städerna har firande utan dess like, bl a Köln. Vad jag har förstått så är inte firandet lika stort i München, men visst ser man en del kostymer och utsmyckningar här och var. Det ska visst vara en parad här också (när det tyska skolorna är lediga, men våra barn går i skolan 🙂  ), men jag vet inte när.

Paradvagnarna i Düsseldorf har olika teman och jag har sett bla huvudlös Trump och andra ogillande teman av denne herre. Andra inslag har till exempel varit Harry Potter eller bara klassiska teman för Fasching med färgglada “clowniga” paradvagnar.

Man får väl sätta sig in i detta firande lite mer inför nästa år tror jag 🙂

 

faschingstreiben-620a
Bild lånad från Internet

 

narr-karlstor-2-43
Denna utsmyckning hänger vid “ingången” till Marienplatz under Fasching firandet.

 

560x373xFasching1.jpg.pagespeed.ic.TSrJPemqNJ
Krapfen Ser väl ut som vår vaniljbulle med lite mer utsmyckning på denna bild 🙂

 

fasching-evenement-muenchen-2(p_event,10687)(c_0)
Lånad bild på delar av en parad. Det finns även “paradvagnar” med olika teman. Hittar ingen bra bild på detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *