Hur funkar semestern i Tyskland?

Idag hade jag ett litet snack med HR och fick lära mig lite nytt om hur det kan fungera med semestern här. Kanske är det lagar som finns här, med modifikation av regler som vi har på mitt företag.

Jag har ju 6 månaders provanställning. Jag började i mitten av Mars vilket innebär att jag, om jag blir fast anställd i mitten av September hinner tjäna in 2,5 dagar x 3,5 månader innan jag vill börja ta ut lite semesterdagar i Juli, dvs runt 9 dagar.

9 dagar är det antal betalda semesterdagar jag har att ta ut den här sommaren!!! Sen kan jag ta ut lite övertidstimmar som ledighet då jag har jobbat betydligt mer än halvtid sedan jag slutade på tyskakursen. Med dessa timmar kan jag nog skrapa ihop några dagar till, men sedan är det obetalt som gäller.

När min provanställning går över i fast anställning så får jag resterande 21 dagar av mina 30 för året. Kommer med andra ord inte ha några problem med semester i höst och ledigt kring Jul….. :).

Sedan finns det också en regel att man måste ta ut årets semester innan första April nästa år. Man får inte spara ihop 5 dagar i 5 år som vi kan göra i Sverige. Tar man inte ut semestern så försvinner de. Obs, man får inte ut semesterdagar i pengar utan har man semesterdagar kvar som man inte använder så förlorar man dem, de försvinner, går upp i rök, ja ni fattar?!

Det finns självklart omständigheter som gör att man kan rucka lite på reglerna och om man har en god kontakt med sin HR-avdelning 🙂

Jag får inte låna av mina semesterdagar för denna sommar och säger chefen att jag måste jobba….så är det jobba som gäller. Självklart är de inte oresonliga så jag tror inte att det kommer att bli några problem, klaffar det med projekt och kund och allt det där andra så ska det nog gå bra. Jag tror inte att företagen kan hindra mig från att ta mina betalda dagar, men de obetalda dagarna eller när man vill ta ut övertidstimmar har det desto mer att säga till om, men man får väl ta seden dit man kommer, eller?

En sista regel som är högst annorlunda är att om jag skulle välja att ta ut 6 veckor i sträck nu i sommar och mina intjänade semesterdagar och inarbetade timmar inte täcker mer än 2 veckor så blir jag “utskriven” från socialförsäkringssystemen här, dvs om man tar ut med än 4 veckors obetald semester…. vet inte exakt vad det innebär men tror inte det kan vara att rekommendera i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *