Klippkort hos tandläkaren!!

Är inget vidare att ha :(.

Har väl tidigare berättat om att vi hittat en svensk tandläkare här som är jättegullig. En äldre dam som har bott i Tyskland i över 40 år.

När man kommer hit så välkomnas man med en kram och lite “vardagsprat”. Hon gör inte alla behandlingar men hänvisar då till andra tandläkare hon har samarbete med. Det har hon gjort i mitt fall, som är lite komplicerat.

Jag har haft problem efter en rotfyllning gjord på Smile i Kumla, för ett antal år sedan, då de under behandling gick igenom rotväggen och ut i käkbenet….. Jo, jag kände det faktiskt när det hände!! Jag trodde att jag fick stötar av hennes verktyg men har förstått i efterhand att det jag kände var att hon gick igenom rotväggen.

Såna  misstag, som tydligen kan hända, leder till ökad risk för infektion, som jag även drabbades av. Denna infektion placerade sig mellan de två rötterna, vilket även jag med en svenssons ögon kunde se på mina röntgenplåtar.

Första rekommendationen var att dra ut den helt, eftersom infektionen var liksom inkapslad, (och man kunde inte komma åt för att behandla den), för att sedan sätta dit ett implantat som ny tand.

Efter som vår tandläkare A-C var lite osäker skickade hon mig till en annan tandläkare som hade en annan ide. Den gick ut på att dra ut halva tanden, dvs dela på den, dra ut ena halvan och hoppas på det bästa att den andra halvan av tanden läker fast ordentligt i käken igen, för att kunna sätta på en krona så att det blir snyggt i käften. Billigare att sätta på en krona än att sätta dit ett implantat….

Skulle det vara så att tanden inte läker fast, måste tyvärr den sista halvan också dras ut…suck.. 🙁

Nu sitter jag i alla fall här, med en halv tand (den är tillsnyggad 🙂 ) och har lite värk.

Är ändå nöjd med resultatet så här långt och håller tummarna för att det ska gå vägen.

I Sverige kände jag mig inte alls lika omhändertagen som jag blir av tandläkare här. Kommer tydligt ihåg vid ett tillfälle som jag fick behandling, då jag på pekade att det isade och var obehagligt när de höll på. Fick som svar att bedövning höll på att släppa…så om jag bara kunde vara tyst så skulle hon snart vara klar…

Här får man mer bedövning! Här fokuserar man på att patienten ska ha det bra och inte ha ont eller obehag under behandling. Dessutom håller de koll på om man har lite ångest över tandläkarbesök osv. och tar hänsyn till det. Det känns mer humant på något sätt.

Nu kan jag bara prata om mina egna erfarenheter och jag är säker på att det finns riktigt bra tandläkare hemma, lika säkert som att det finns dåliga tandläkare här..

Jag har inte sett slutresultatet än, men oavsett hur duktiga och snälla tandläkare är….så avskyr jag att gå till tandläkaren. Att gå till A-C däremot, är som att komma hem till henne. Hon är så mån om sina patienters välbefinnande 🙂

Nytt besök hos tandläkaren om en vecka för att se att det läker som det ska och sedan ett besök till inplanerat om 5 veckor för att se om tanden sitter fast som den ska………

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *