Idag har vi haft skolavslutning för tjejerna!

och de är väl förtjänta av lite sommarlov!

Skolavslutningarna, här på MIS, är lite annorlunda jämfört med hemma i Kumla. Där kan man bjuda in släkten, men här bjuder man inte ens in föräldrarna….nu vet jag att man inte behöver en inbjudan för att föräldrarna ska dyka upp, men det är många som väljer att inte komma. Det är inte en gemensam avslutning för skolan. Junior school, middle school och senior school tackar av sina elever för sig. Det är nog det som är största anledningen till att det skiljer sig så mot hemma. Inte finns det någon oskriven regel om att man ska vara uppklädd heller, utan många elever klär sig som för en vanlig skoldag.

I Sverige är de allra flesta väldigt glada på på skolavslutningen och så säger man ” ses till hösten”.

På MIS är det inte alltid så. En tredjedel av skolans elever byts ju ut varje år och så gott som alla drabbas av att någon i kompiskretsen lämnar skolan. Amanda har två vänner so flyttar, en till Thailand och en som faktiskt flyttar hem till Rumänien igen. Rebecca har en vän som flyttar till London.

Barnen “går i skolan” fram till 12 och sedan är det “utsläpp”. Man samlas på skolan och/eller vid parkeringen där man kramas, gråter, tar kort och säger hej då eller ses igen. Sedan hoppar de elever som åker skolbuss in i sina bussar och de elever som skjutsas av sina föräldrar hoppar in i sina bilar.

Lärare på skolan (och en del barn och föräldrar) samlas längst ner på parkeringen där alla bussar och bilar passerar och vinkar hej då…..och här blir de ett herrans tutande på alla bilar och bussar 🙂 kära nån 🙂 , men lite roligt är det, även om man blir halvt döv på kuppen.

Här vinkas det hej då till skolbussarna…

Amanda tillsammans med Ashna som flyttar till Thailand, men tyvärr så missade jag Mara som flyttar hem till Rumänien…hon satt redan på bussen….

Elever sitter ut genom fönstren eller upp i takluckor för att vinka av skolans lärare m fl.

Det har varit en hel del tårar idag självklart, blandat med glädje att det är sommarlov….

Men…..det kommer ju nya elever och som det ser ut så kommer det i alla fall två svenska familjer till varav en av dem har barn i Rebeccas ålder och kommer att gå i samma årskurs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *